vrijdag 13 juli 2012

Uiensoep uit jamie's dinners


Uien snijden, ik ben er niet gek op. Wat doe je tegen dat huilen? Even googlen: gewoon een slok water nemen en in je mond houden. Voila, je gaat niet huilen. Door deze soep ruikt het huis naar gezelligheid en warmte. Dit is wat je noemt comfort food. Heerlijk!

Ingredienten
1 kg uien, gepeld en in ringen
Handvol verse tijmblaadjes
6 tenen knoflook, gepeld en in dunne plakjes gesneden
1 laurierblad
Een flinke klont boter
1,3 liter bouillon
1 baguette of ciabatta
115 gram gruyere of andere smeltkaas

Bereiding
Bak de uienringen met tijm, knoflook en laurierblad aan in een flinke scheut olijfolie en de klont boter. Doe de deksel op de pan en laat alles 15 minuten op een laag pitje pruttelen zonder dat de uien verkleuren. Roer regelmatig om te voorkomen dat ze aan de bodem vastbakken. Hoe langzamer je ze bakt, hoe beter het is. Haal dan de deksel van de pan, draai het vuur hoog en bak de uien tot ze licht goudbruin zijn. Hierdoor worden ze zoetig en wordt de smaak intenser. Giet de bouillon erbij, ze het vuur laag en lat de soep 20 minuten heel zachtjes koken. Je kunt vet dat naar boven komt drijven van de soep scheppen als je dat wilt. Breng de soep op smaak met zout en peper. Wanneer hij aar wens is, schep je de kommen vol en zet je ze op een bakplaat. Leg het brood op de soep i de kommen, sprenkel er wat olijfolie over en strooi er dan geraspte kaas op. Zet de bakplaat in een matig voorverwarmde oven, of onder de gril, zodat het brood licht geroosterd wordt en de kaas smelt.

2 opmerkingen:

  1. Het is lunchtijd en als ik deze post lees, krijg ik meteen trek in deze heerlijke uiensoep! ;-))

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Luchtijd, ik sluit aan in de rij. Achter Caroline. Graag een vol bord ;-)

    BeantwoordenVerwijderen