zondag 16 september 2012

Speculaaskoekjes



Ik weet het, het is nog veel te vroeg voor pepernoten, speculaas en marsepein. Maar er gaat niets boven eigengemaakte speculaasjes. Simpel recept en erg lekker. De geur alleen al is heerlijk.

Ingredienten
250 gram bloem
2 theelepels bakpoeder
125 gram donkerbruine basterdsuiker
1 1/2 eetlepel speculaaskruiden
175 gram roomboter, in kleine blokjes
45 gram garneeramandelen

Bereiding
Zeef de bloem met bakpoeder, suiker, mespuntje zout en speculaaskruiden boven een ruime kom. Voeg de boter toe en wrijf alles met de vingertoppen tot een korrelig deeg. Kneed het geheel snel met koele handen tot een samenhangend en soepel deeg. Vorm het deeg tot een bal, pak het huishoudfolie en laat het in de koelkast minstens 1 uur, maar liever 2 dagen rusten. Verwarm de oven voor op 175 graden. Bekleed de bakplaat met bakpapier. Bestuif het werkblad en de deegroller met wat bloem. Rol het deeg uit tot een lap van ca. 1/2 cm dik. Steek met de vorm figuurtjes uit het deeg. Versier met amandelen. Schuif de bakplaat in het midden van de oven en bak de speculaas in ca. 20 minuten bruin en gaar. Laat 5 minuten afkoelen op de bakplaat en leg ze daarna op een rooster en laat ze verder afkoelen. Bewaar ze in een trommel.

3 opmerkingen:

  1. Wow, these look delicious! Congratulations on your blog—it's fab.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Goh, zou Lizet Kruyff (http://spinazieacademie.nl/) zich dit jaar eens richten op de originele samenstelling van speculaaskruiden?
    Dit na haar pepernotenrevolutie?

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ze zien er heerlijk uit Simone. Zou er nu wel een lusten bij mijn kop thee ;-)

    BeantwoordenVerwijderen