dinsdag 26 maart 2013

Chili-Jam van Annabel Langbein




Dit recept moet je echt een keer maken, heerlijk. Het is best veel (500 ml), maar je kunt het op zoveel manieren gebruiken, als marinade voor vlees of als dressing over je salade. Er volgen nog een paar recepten waarbij ik deze chili-jam ga gebruiken. En ik beloof je, het wordt echt zalig. Je kunt de jam maanden in je koelkast bewaren, dus wat let je?

Ingredienten
gepelde teentjes van 1 bol knoflook
6-8 Spaanse pepers, grof gehakt (ik heb er 2 gebruikt en daarnaast een grote rode paprika)
200 gram verse gember, geschild en grof gehakt
626 gram basterdsuiker
125 ml water
fijn geraspte schil van 4 limoenen
125 ml rijstazijn
3 eetlepels vissaus
1 theelepel sojasaus

Bereiding
Steriliseer een jampot van 500 ml met de bijbehorende schroefdeksel. Pureer de knoflook, pepers, gember tot een grove pasta. Doe deze samen met suiker, water, limoenrasp, rijstazijn, vis- en sojasasus in een steelpan. Roer op matig vuur tot de suiker is opgelost, verhit vervolgens nog zo'n 10 minuten tot de saus met een derde gereduceerd is. Hij pruttelt dan als jam. (bij mij duurde dat wel wat langer dan 5 minuten). Schep de hete chili-jamtot 3 mm onder de rand in de warmte gesteriliseerde pot. Schroef de deksel op de pot.  

2 opmerkingen:

  1. Lekker! Bij welke recepten gebruik ze dit?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hi Jonne, je kunt het bij allerlei vleesgerechten gebruiken, een kip mee marineren of door een Aziatische salade. Echt heerlijk!

    BeantwoordenVerwijderen