zaterdag 14 september 2013

Chocolade-truffeltaart uit de Allerhande

Soms kunnen recepten verwarrend zijn. Zie hier: Chocolade-truffeltaart Allerhande. Bij 2 theelepels bakpoeder stond iets tussen haakjes en dat heb ik niet goed begrepen. Het resultaat was overal taart in de oven behalve in de bakvorm. De combinatie van de ingredienten leken me zo heerlijk, ik moest het gewoon opnieuw proberen. Ik heb de bloem en bakpoeder vervangen door zelfrijzend bakmeel. Dit keer ging het goed. Het was de moeite waard. 

Ingrediƫnten
300 gram pure chocolade, in stukjes
2 bakjes hazelnoten (a 95 gram)
1 sinaasappel, schoongeboend
175 gram boter, op kamertemperatuur
125 gram rietsuiker
3 eieren
175 gram bloem, gezeefd
2 theelepels bakpoeder 
200 ml slagroom
2 bakjes frambozen (a 125 gram)

Bereiding
Verwarm de oven voor op 180 graden. Breng een pan water aan de kook en zet er een kleinere pan op. Zorg dat de bodem het water niet raakt. Laat de chocolade in de pan of kom smelten. Verhit een koekenpan zonder olie of boter en rooster de hazelnoten in 3 minuten goudbruin. Schep regelmatig om. Laat afkoelen en hak grof. Rasp de oranje schil van de sinaasappel. Klop de boter en de suiker met een mixer luchtig. Klopeen voor een de eieren erdoor. Voeg de chocolade en het sinaasappelrasp toe. Meng de bloem met de bakpoeder en spatel door het botermengsel. Voeg de slagroom toe en spatel de hazelnoten en frambozen erdoor. Schep het beslag in de springvorm. Bak ca. 50 minuten in de oven. Neem eruit en laat afkoelen.

5 opmerkingen:

  1. Deze lijkt mij inderdaad ook erg lekker!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dit ziet er zeker de moeite waard uit! Fantastisch blad de allerhande!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Zelfrijzend bakmeel maak je eenvoudig zelf door patentbloem te mengen met bakpoeder: neem voor het bakpoeder 3 procent van je bloemgewicht.
    In dit geval dus 175 gram bloem mengen met 5,25 gram bakpoeder (schaf een precisieweegschaaltje aan, handig voor zaken als gist, zout en bakpoeder/baksoda).
    Bloem en bakpoeder mengen en dan samen in gedeeltes boven het beslag zeven en erdoor spatelen.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. @ Mayken, om eerlijk te zijn, het is me teveel werk om alles precies afwegen op na de komma.
    Met zelfrijzend bakmeel ook een heerlijk taart!
    Maar dank je wel voor je informatie!

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Heerlijk recept, heb het zelf ook gemaakt.
    Chocolade truffels zijn sowieso mijn favoriet.

    BeantwoordenVerwijderen