maandag 14 oktober 2013

Lasagne met rode wijn uit "Wat Katie eet"

Het eerste boek van de web-blogster "What Katie Ate" is vertaald in het Nederlands. Wat een heerlijk boek en wat een lekkere recepten. Ik begin met haar Lasagne. Eentje zonder worteltjes, maar zo verschrikkelijk lekker. Voor de saus moet je even de tijd nemen, dus ik zeg meteen maken komend weekend. 

Ingrediƫnten
250 gram gedroogde lasagnevellen
80 gram geraspte Parmezaanse kaas
Gehaktsaus
12 grote tomaten, gehalveerd
8 grote tenen knoflook, 6 ongesneden en ongepeld, 2 in dunne plakjes 
zout en peper
Blaadjes basilicum, oregano en tijm, van elk 1 flinke handvol, grof gescheurd
1 1/2 eetlepel olijfolie
1 grote ui, gesnipperd
300 gram varkensgehakt
300 gram rundergehakt
1 blik tomatenblokjes van 400 gram
250 ml stevig rode wijn
2 eetlepels balsimcoazijn
Bechamelsaus
75 gram boter
50 gram tarwebloem
zout en peper
600 ml warme melk
Mespuntje vers gemalen nootmuskaat
80 gram geraspte Parmezaanse kaas 

Bereiding
Verwarm de oven voor tot 160 graden. Begin met de gehaktsaus. Leg de tomaat helften met de snijkant omhoog op de een bakplaat. Leg op elke helft een plakje knoflook en strooi er zout en peper over. Strooi de helft van de gescheurde kruiden erover en verdeel de overgebleven tenen knoflook over de bakplaat. Rooster de tomaten en knoflook cira 1 1/2 uur in de oven tot ze heel zacht zijn. Laat ze iets afkoelen. Verhit ondertussen de olijfolie in een grote pan met dikke bodem of in een stoofpan op laag tot matig vuur. Voeg de ui en een flinke snuf zout toe. Bak de ui 6-8 minuten tot hij zacht is. Zet het uur iets hoger, voeg het varkens- en rundergehakt toe en roer het los met een houten lepel Voeg zout en peper naar smaak toe en bak het gehakt op matig vuur rul en bruin in 4-5 minuten. Voeg de tomatenblokjes, rode wijn, balsamicoazijn, 375 milliliter water en de rest van de kruiden toe. Schep alles door elkaar, zet het vuur laag en laat de gehaktsaus circa 1 1/2 uur pruttelen tot hij is ingekookt. Roer af en toe en schraap daarbij goed langs de wand van de pan. Draai de geroosterde tomaten in een blender tot een gladde puree. Meng de puree en de pulp van de geroosterde tenen knoflook door de gehaktsaus. Laat de saus circa 20 minuten pruttelen zodat de smaken goed vermengen. Breng de saus op smaak met zout en peper. Zet de oven op 180 graden. Maak nu de bechamelsaus. Smelt de boer in een pannetje op matig vuur. Doe de bloem erbij, voeg een snufje zout en peper toe en roer het geheel glad. Laat het 2-3 minuten garen, terwijl je blijft roeren. Voeg dan, al roerende, scheutje voor scheutje de melk toe zodat er een dikke, gladde saus ontstaat  Breng de saus aan de kook en roer de nootmuskaat en de Parmezaanse kaas erdoor. Schep een laag gehaktsaus in een ovenschaal. Schep hierop een laag bechamelsaus en bedek de bechamelsaus volledig met lasagnevellen. Blijf op deze manier lagen saus en vellen afwisselen tot de ovenschaal vol is. Zorg ervoor dat je eindigt met een laag gehaktsaus met daar bovenop alle overgebleven bechamelsaus. Strooi er tot slot de Parmezaanse kaas en flink wat zwarte peper over. Bak de lasagne circa 30 minuten in de oven tot de bovenkant bubbelt en goudbruin is en de pasta gaar is. Laat de lasagne een paar minuten staan voordat je hem aansnijdt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten