vrijdag 22 november 2013

Geroosterde knoflook-uien-jam

Het is leuk om te maken als je wat meer tijd hebt, misschien dit weekend? Deze lekkere jam maakte ik voor meerdere mensen dus heb ik de hoeveelheden verdubbeld. Als je toch bezig bent, waarom niet. In combinatie met een stokbroodje met geitenkaas, een traktatie. Ik heb dit recept ergens van internet geplukt, weet helaas niet meer waar vandaan. 

Ingrediënten

3 grote zoete uien
2 bollen knoflook
2 a 3 eetlepels suiker
2 a 3 eetlepels basterdsuiker
4 eetlepels balsamicoazijn 

Bereiding
Verwarm de oven voor op 160 graden. Snijd de top van de bollen knoflook af en bedruppel ze met een theelepel olijfolie. Wikkel de bollen knoflook vervolgens in folie en zet ze ongeveer een uur in de oven. Snijd de ui in tweeën en snijd hier dan weer mooie ringen van een halve centimeter van. Neem een pan en fruit hierin de uien in met wat boter met het deksel op de pan. Het duurt ongeveer 15 minuten tot de uien mooi zacht en doorzichtig zijn. Roer wel af en toe zodat de uien gelijk verwarmd worden. Voeg dan de witte en bruine suiker toe, roer even door en verwarm de uien weer op gemiddeld vuur tot de uien goudbruin zijn, zo'n 20 tot 30 minuten. Voeg dan een 1/4 kop water toe en laat het geheel weer tot 30 minuten zachtjes pruttelen. Voeg dan de balsamicoazijn toe en de knoflook (laat de knoflook uit de oven afkoelen en knijp de knoflookpasta uit de velletjes). Laat weer 10 minuten koken. En klaar is je jam, lekker op een stokbroodje met geitenkaas.

2 opmerkingen:

  1. Klinkt erg lekker!
    Misschien domme vraag maar gebruik je de jam dan warm of koud op het broodje?
    En enig idee hoe lang het je kunt bewaren?
    Lijkt me namelijk leuk om te maken en dan cadeau te geven.
    Hartelijke groet,
    Agnes

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hi Ages, ik heb het koud gebruikt en bewaard in de koelkast. Na 1 week was het op. Denk dat je het gekoeld wel een week of 2 kan bewaren.

    BeantwoordenVerwijderen